Am fost și suntem împreună pentru a ajuta oamenii care au fugit de război, marea majoritate fiind femei și copii. Odată cu declanșarea războiului în țara vecină Ucraina, oamenii și autoritățile Republicii Moldova s-au confruntat cu o criza fără precedente. Zilnic, în țara noastră, mii de oamenii care fugeau de război treceau granițele noastre cu speranța de a găsi un loc sigur și liniștit, majoritatea dintre acestea fiind femei și copii.
Integrarea în agenda privind femeile, pacea și securitatea a expertizei feministe, a bunelor practici și lecții învățate, precum și reflectarea acestora în acțiunile relevante pentru perioadele de conflict este esențială pentru asigurarea unui răspuns eficient și pentru stabilirea fundamentului pentru eforturile post-război și de construire a păcii. Aspectele menționate se bazează pe experiența organizațiilor internaționale feministe și a organizațiilor privind drepturile femeilor, cu o vastă experiență în situații de conflict și război, reflectând de asemenea observațiile, expertiza și practicile organizațiilor feministe și promotoare a drepturilor femeilor de nivel local, membre ale Coaliției și nu numai. Studiile au demonstrat că doar 1% din toate ajutoarele axate pe aspecte de gen ajung de facto la mișcările feministe și de promovare a drepturilor femeilor, principalii factori declanșatori ai unor schimbări durabile. Aceasta se întâmplă în mare parte nu din cauza lipsei de bune intenții, dar din cauza modalităților de acordare a finanțării și a structurii apelurilor de participare și a programelor prin care de facto se exclud de la participare organizațiile de promovare a drepturilor femeilor.
Școală Internațională de Vară “Gen și instabilitate” va avea loc în Republica Moldova în perioada 10-24 iulie 2022. Aceasta este organizată de către Centrul Ivanovo pentru Studii de gen din Federația Rusă, în parteneriat cu Coaliția Națională "Viața fără Violență în Familie" și Universitatea de Stat din Moldova. Doritorii de a participa la Școala internațională de vară, sunt rugați să trimită un e-mail către: icgs@inbox.ru pînă la data de 15 mai 2022.
Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” lansează concurs pentru poziția de asistent/ă de programe, part-time.
Mobilizarea și ospitalitatea este incredibilă. Prin voluntari și donații, populația Moldovei a primit sute de mii de refugiați din Ucraina. Dar lucrul în prima linie are un cost, explică apărătoarea drepturilor femeilor, Veronica Teleucă, coordonatoarea Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie”.
Rolul mass-mediei este crucială în această perioadă, toată lumea acum este cu ochii asupra războiului din Ucraina iar infomația care ajunge la noi trebuie să fie veridică. Istoriile de viață trebuie spuse.
Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” este o rețea națională formată din 23 organizații non-guvernamentale și instituții publice care activează în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de femei și copii. Coaliția Națională lansează concurs pentru poziția de comunicatoare/comunicator, full-time.
Căutăm 2-3 organizații comunitare de femei, care activeaza la nivel local (lucrează femeile, copii și comunități) care sa devină membre ale Coaliției. Ne dorim organizații care cred în valorile noastre: Feminism, solidaritate și transparență.
În acest an, Marșul Solidarității are un mesaj anti război. Marți, 8 martie, ieșim în stradă pentru a ne face vocile auzite și a celebra această zi în mod feminist, în spirit de solidaritate și unitate împotriva războiului, agresiunii, nedreptății, discriminării. Așa cum a devenit o tradiție, Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” este co-organizatoarea marșului, vă invităm să vă alăturați.
Rețeaua WAVE condamnă cu fermitate invazia militară rusă a teritoriului ucrainean, care încalcă suveranitatea Ucrainei și pune în pericol viața tuturor poporului său. Respingem atacurile fără discernământ asupra infrastructurii civile, cum ar fi școli și case, care încalcă dreptul internațional umanitar. Aceste acțiuni au un impact negativ asupra femeilor, vârstnicilor, tinerilor și copiilor, agravând în același timp fragilitatea altor populații, cum ar fi persoanele LGBTQI+, persoanele de culoare, persoanele de culoare și migranții, printre altele.