Ce să fac dacă cineva din părinți mă bate?

Într-o astfel de situație trebuie neapărat să spui despre acest lucru unei persoane de încredere adulte și să-i ceri ajutorul. O astfel de persoană ar putea fi cineva dintre rudele/ apropiații/ vecinii/ cu care te înțelegi mai bine. Această persoană  ar trebui să se adreseze specialiștilor care  te pot ajuta, dar dacă n-o face, atunci este bine să te adresezi singur unui specialist sau altui adult în care ai încredere, până cineva dintre ei te va ajuta.
Specialiștii la care te poți adresa:
  • Consilierii de la serviciul Telefonul copilului.  Poți apela la orice oră - prin apel gratuit la 116 111, sau prin skype - TelefonulcopiluluiMoldova116111.
  • Primarul localității; asistentul social; polițistul; medicul sau asistentului medical; dirigintele/ orice alt profesor sau psiholog de la școală sau de la un centru comunitar.
  • Direcția municipală pentru protecția copilului, dacă locuiești în mun. Chișinău – 022 242702.
Toți acești specialiști sunt OBLIGAȚI să te ajute!Este important să te adresezi celui în care ai cea mai mare încredere!!
În caz de pericol, sună la orice oră la Poliție 902!
Dacă specialiștii la care te vei adresa nu te vor ajuta, poți apela la Organizația obștească  Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) – poți informa specialiștii de la respectiva  organizației pe situl organizației, la rubrica RAPORTEAZĂ, prin e-mail la adresa ajutauncopil@cnpac.org.md,  sau telefonând la 0 22 758806.
Mai multe despre abuzul asupra copilului și despre cine și cum te poate ajuta citește aici:
Dacă ai până la 10 - 11 ani:
Dacă ai peste 12 ani:

Ce să fac dacă sunt martor/ă a violenței în familia mea?

Dacă în familia ta cineva este supus violenței, te încurajăm să vorbești cu părintele care nu este violent despre cum te simți și să-l încurajezi să solicite ajutorul polițistului, primarului sau asistentului social.
Dacă părintele nu vrea, sau nu are curaj să facă acest lucru, poți comunica despre ce se întâmplă unui specialist în care ai încredere:
  • Primarul localității; asistentul social; polițistul; medicul sau asistentului medical; dirigintele/orice alt profesor sau psiholog de la școală sau de la un centru comunitar.
  • Consilierii de la serviciul Telefonul copiluluiPoți apela la orice oră - prin apel gratuit la 116 111, sau prin skype  TelefonulcopiluluiMoldova116111.
  • Direcția municipală pentru protecția copilului, dacă locuiești în mun. Chișinău– 022 242702.
Toți acești specialiști sunt obligați să se implice pentru a stopa abuzul în familia ta!!!
În caz de pericol pentru viața/sănătatea cuiva dintre membrii familieisună la Poliție - 902!
Dacă specialiștii la care te vei adresa tu, sau părintele tău, nu vă vor ajuta, puteți apela la una dintre organizațiile din lista  pe care o găsiți accesând acest link, care este mai aproape de localitatea voastră.

Ce pot face eu dacă în familia prietenului meu este violență în familie?

Dacă în familia unui prieten de-al tău cineva este supus violenței,  îi poți recomanda prietenului tău să comunice despre ce se întâmplă în familia lui unui specialist în care are încredere:
  • Primarul localității; asistentul social; polițistul; medicul sau asistentului medical; dirigintele/ orice alt profesor sau psiholog de la școală, sau de la un centru comunitar;
  • la orice oră poate apela la serviciul Telefonul copilului  - prin apel gratuit la 116 111, sau prin skype - TelefonulcopiluluiMoldova116111;
  • Direcția municipală pentru protecția copilului, dacă locuiești în mun. Chișinău – 022 242702.
Toți acești specialiști sunt obligați să se implice pentru a stopa abuzul în familia lui!!!
Dacă prietenul tău nu are curaj s-o facă, poți să-l ajuți tu, anunțând specialiștii despre situația din familia lui. Dacă ai o relație de încredere cu părinții tăi, le poți povesti lor despre ce i se întâmplă prietenului tău, s-ar putea să-și asume ei această sarcină.
În caz de pericol pentru viața/ sănătatea cuiva dintre membrii familiei, recomandă-i prietenului tău  să  sune dacă are posibilitate la Poliție 902! Dacă nu, să-ți trimită ție un mesaj codificat, stabilit din timp, prin care să te anunțe despre pericol și tu/părinții tăi să anunțaţi de urgență poliția.
Dacă specialiștii nu îl vor ajuta pe prietenul  tău și familia lui, puteți apela la una dintre organizațiile din lista  pe care o găsiți accesând acest link, care este mai aproape de localitatea voastră.

Eu cu cine rămân dacă părinții mei divorțează?

Se întâmplă ca unii părinți să nu mai poată locui împreună și se separă pentru că nu se mai pot înțelege ca soț și soție.  Separarea (divorțul) părinților este alegerea lor, nu este nimeni vinovat într-o astfel de situație.

Dacă acest lucru se întâmplă în familia ta, vei locui cu unul dintre părinți, dar trebuie să știi că, indiferent de vârsta pe care o ai,  tu ai dreptul să comunici și să te vezi cu ambii părinți. Dacă ai peste 14 ani, poți decide singur cu cine dintre părinți vrei să stai. Dacă ai mai puțin de 14 ani, părinții tăi, de comun acord, vor decide cu cine dintre ei vei locui. Sigur că este foarte bine ca ei să țină cont și de opinia ta.
S-ar putea  întâmpla, însă, ca părinții tăi să nu se poată înțelege cu cine dintre ei vei locui și atunci acest lucru îl va decide instanța de judecată. Dacă ai peste 10 ani, s-ar putea să fii invitat de către judecător să-ți consulte părerea.  Este important să știi că ambii părinți te iubesc, chiar dacă ei nu pot, sau nu știu cum să-ți vorbească despre asta și cum să discute liniștit și să convină cu cine dintre ei vei locui. Te încurajăm să le vorbești despre îngrijorările, fricile și dorințele tale.